Öncellikle belirteyim; bu rehberi yaklaşık 1.5 sene önce yazmıştım. O zaman ki sürüm (versiyon) hangisiydi hatırlamıyorum, o yüzden bazı ifadeler eski sürüm için uygun olabilir.


Merhabalar;
Caldaria'ya yeni at sürecekler veya ''yeniden'' at sürecekler için bu konuyu açmayı karar verdim.




Yeni Bir Ordu Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Ve Nasıl Bir Strateji Uygulamalıyız?

Öncellikle yeni ordu kurarken neye ağırlık vereceğimiz önemlidir... Ondan daha önemlisi kullancağımız ülkenin askerleridir. ''Her ülkeden'' kullanırım derseniz, bu yanlış bir stratejidir. Ben bir birim üzerine yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.



Hangi Askerler Avantajlıdır?
Öncellikle her ülkenin kendine has askerleri vardır. Atlı birlikler kurmak isterseniz, birincil olarak; Svadya Şövalye ve Savaşçıları. Alternatif olarak Khergit birimleridir. Ama bu kullanacığınız stratejiye göre değişir. >>>




Asker Avantajlarını Nasıl Kullanabilirim?

Yukarıda da söylediğim gibi; her ülkenin askeri stratejisi farklıdır. Örneğin;

1: Eğer atlılardan oluşan bir birlik kurduysanız, Svadya'da şöyle bir taktik uygulamanız en doğrusudur;

Svadya Atlılarını yakın tutarak, düşman üstüne süreceksiniz. Birbirlerini yakın olacaklar ve düşman içerisini girdikleri an ezip geçiceklerdir. Arkadan gelen saflarda zaten afallamış düşmanı kesecektir. Çünki Svadya birliklerinin zırhları çok iyidir... Her ne kadar yavaş olsalarda zırhları bu dezavantajını kapatır. Aynı şey kullandıkları atlar içinde geçerlidir. ''Savaş Atı'' kullanırlar, genellikle.


2: Khergit atlılarından bir birlik kurduğunuz varsayarsak; yukarıdaki bahis ettiğim taktik ''çok yanlıştır''. Çünki Khergit askerlerinin zırhları ve atları dayanksızdır. Şöyle bir taktik uygulumanız en doğrusudur;

Khergit atlıları daima hızlıdır. Kullandıkları kılıçlar keskin olmakla beraber aynı zamanda ''Yay''da kullanabilirler. Genellikle ''koşu ve av atları'' kullanırlar. Buda onların hızını arttır. Askerlerinizi dağınık tutup, Gedikli Atlı Okçuları veya diğer birimlere üstüne çekmeniz; arazida kovalambaç oynamanız düşmana sürekli zaaiyat verdirecektir.



Buradan ne anladık?



Kurduğumuz birliklerin hangi ülkeden oldukları çok önemlidir. Svadya birlikleri daha hızlı, ağır ve kanlı bir savaş yaparken; Khergit birlikleri bunu yapamazlar. Onlar ''kovalambaç'' yaparak, düşmana sürekli zaaiyat verdirirler.

Şimdi yukarıdaki stratejilerin tam tersini yapalım;
Svayda atlılarını dağınık gönderip, araziye saldığımızı düşünelim. Askerlerimiz teker teker ölecektir... Svadya atlıları ağır oldukları için sürekli darbe yiyeceklerdir.

Khergit'leri yakın tutalım ve delme stratejisini uyguluyalım. Askerlerimiz daha ilk saldırı dalgasında ya attan düşecekler, yada mızırlakların yemi olacaklardır. Ve bu durum Rodoklar içinde daha beterdir!



Bu sebepten askerlerimizin avantajına göre taktikler uygulamalıyız. Ve almalıyız...


''Nordlar ve Rodoklar Savunma'da iyilerdir. Yaya birimleri fazladır... Hâtta tamamen yayadan oluşur diyebiliriz. Ama ''Vaegirler'' tam dengelenmiş bir ırktır.''


Paralı Askerler
Bu konu hakkında söyleyecek pek fazla birşey yok... Çok pahalı askerler almayın(eğer paranız yoksa). ''Gözcü'' gibi askerler alın, onlar Kervan Muhafızı olarak terfi edecektir. Paralı Atlı Askerler çok iyi değillerdir. (İyidirler ama parasının hakkını veremiyorlar bence)

Not: Hanlardaki yaya birimler (Kiralık Kılıç Ustası başta olmak üzere) kale ve şehir kuşatmalarında atlılardan, çok çok iyilerdir.



Grup Morali

Grup Morali
Grup moralini arttıran etkenler
+yiyecek çeşitliliği
+savaş kazanma özellikle az askerle cok askere karşı
+kale veya şehir ele geçirme
+köy yağmalama

grup moralini düşüren etkenler
-savaş kaybetme
-savaşa askerlerini yollayıp geri kaçma
-yiyecek kıtlığı
-maaşların zamanında ödenmemesi



Askerlerimi Nasıl Eğitmeliyim ve Yükseltmeliyim?
Askerlerinizi yükseltmeniz, nasıl bir ordu kurmak istediğinize bağlıdır. İlk adımda ''Okçu veya Piyade'' olarak belirlersiniz. Daha sonra ''Atlı veya Yaya'' olarak bitirirsiniz.



Asker Eğitmenin Yolları
Asker eğitmenin bir çok yolu var. Ama hangisinin daha verimli ve kolay olmadığını bilmiyorsanız;



1. Yağmacı, Firariler, Orman Haydutları, Bozkır Haydutları Vs...

Bunlar Check Point noktalarında çıkan birimlerdir. Birliğiniz ve kendiniz için seviye atlamanın en baştaki yoludur.
Not: Bozkır Haydut'larına karışmanızı tavsiye etmem. Eğer yaya birlikseniz çok zahiyat verirsiniz.


2. Talim Alanları
Buralardan pek verim kazanamazsınız... Ama pratik yapmak için en iyi yerlerdendir. Ne azından askerleriniz ölme şansı yoktur. =)

3. Köy Yağmalamak
Eğer az sayıda birliğiniz var ve nâm oranınız düşükse; köylüler sizlere saldıracaktır. Onlar çok zayıflar bu yüzden kolay yemdirler... Askerleriniz onlar sakın gibi çiğneyecektir ve seviyeleri yükselecektir.

Not: Köylüler kalabalık olarak yüklendikleri zaman askerleriniz ölmüş demektir. :)

En verimlileri ve tehlikesiz olanları bunlar.



Dip Not: Npc'ler çok iyi savaşçılar değildir... Ama grubunuzda daima doktor ve startejist bulundurun. Böylece sizin o yetenekleri bilmenize gerek kalmaz.
2. Dip Not: Çok fazla Npc alırsanız, aralarında tartışma çıkacaktır. Ve bazıları gruptan ayrılmak isteyecektir.
3. Dip Not: Taktik yeteneğiniz; savaş alanına daha fazla asker almanızı sağlar.


This entry was posted on 12 Aralık 2009 Cumartesi at 06:51 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 yorum

Yorum Gönder